Som mange sikkert har fått med seg gikk Håvard Tveite bort i slutten av mai 2021. Med det mistet Norge en av de beste og mest dedikerte fagpersoner innen GIS, og QGIS mistet en betydelig bidragsyter.
Håvard Tveite var førsteamanuensis på NLH/UMB/NMBU/ hele tiden fra 1992. Han hadde ansvar for utvikling og gjennomføring av en rekke GIS-emner på ulike nivå og bidro sterkt til introduksjonsemnet LAD102 som i dag tas av over 400 studenter fra «alle» studieprogram på NMBU. I tillegg var han en faglig brobygger mot andre miljø på Campus. Håvard var sentral også i oppstarten av GIS-delen av det som i dag er et egen studium i folkehelsevitenskap på LANDSAM.
Håvards betydning for QGIS kommer tydelig frem i forbindelse med QGIS versjon 3.24 som er gitt navn Tisler – den lille øya på Hvaler som var et av Håvards favorittsteder.
https://qgis.org/en/site/forusers/visualchangelog324/index.html
https://blog.qgis.org/2021/06/10/havard-tveite-has-passed-away/
Som en kan se i oversikten over dokumentasjon https://github.com/qgis/QGIS-Documentation/graphs/contributors er «havat» (aka Håvard Tveite) fremdeles på pallen over de som har bidratt mest.
Minneord fra NMBUs internsider
Håvard Tveite har i over to år hatt en alvorlig hjernekreft og søndag 30. mai døde han fredfullt på Ahus, 59 år gammel.
Håvard kom til daværende NLH og Institutt for landmåling i september 1992. Han hadde tatt en siv.ing-grad i informatikk og en doktorgrad i geografiske informasjonssystemer på NTH, og han valgte å flytte hjem til Ås for sin videre toppidrettssatsing og akademiske karriere.
Håvard gjorde seg bemerket både som en fremragende idrettsutøver og fagmann, både på universitetet og som sentral i o-kartarbeidet nasjonalt og internasjonalt.
Håvards lange og imponerende orienteringskarriere ga to VM-gull i stafett, en individuell VM-bronse, en sammenlagtseier i verdenscupen, og hele 20 NM-gull. Han topper fortsatt o-sportens NM-adelskalender og deltok senest i 2020 i NM Ultralangdistanse (på permisjon fra sykehuset!).
Håvard fikk også med seg to NM-gull i 20 km terrengløp og var fire ganger på det norske laget i VM- terrengløp.
Da han kom til NLH var ennå geografisk informasjonsvitenskap et relativt uutviklet fagområde i utdannings-Norge, og han tok stort ansvar i oppbyggingen av dette på campus. I dag er tverrfaglighet noe vi fortsatt strekker oss etter i strategier og mål, men Håvard bidro på sin stillfarne og målrettede måte til at det er et utstrakt samarbeid innen GIS på NMBU.
Håvard vil bli husket som en dedikert, stillferdig, mild og flittig fagperson. Han delte både ros og faglige råd med uselvisk tålmodighet og godhet. Selv de siste månedene, da sykdommen hadde ført til at han var redusert fysisk, var han ofte den som logget seg på først på de ukentlige instituttmøtene for geomatikk. Typisk nok fulgte han opp masterveiledning og sensoroppnevninger helt til det siste, selv om hans kone Ingrid etter hvert måtte betjene tastaturet for ham.
Det blir et stort tomrom etter Håvard i korridoren i første etasje hos geomatikerne og matematikerne, men de lune og underfundige kommentarene og væremåten hans vil henge i veggene videre.
Det er rett og slett en bauta innen GIS og orientering som gikk bort for et år siden:
http://www.orientering.no/nyheter/minne-havard-tveite-1962-2021/
https://www.adressa.no/incoming/2021/07/01/Minneord-H%C3%A5vard-Tveite-24169809.ece
https://www.nrk.no/sport/havard-tveite-er-dod-1.15515782
Skjenk Håvard noen tanker neste gang du bruker QGIS.